Taru Reinikainen Työelämän ja koulutuksen asiantuntija

Sopiminen ei ole sanelua

Pääministerimme kaipaa jälleen enemmän paikallista sopimista. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että oikeaa paikallista sopimista lisättäisiin. Fakta on, että työehtosopimukset mahdollistavat nykyisin laajan paikallisen sopimisen. Paikallisesti sovitaan myös monia asioita, joita ei ole edes työehtosopimuksessa säännelty. Miksi siis yritysjohtaja pääministerimme haluaa lisää paikallista sopimista?

Pahoin pelkään paikallisen sopimisen olevan Sipilälle työntekijöiden painostusta hyväksyä työehtosopimusten ja lainsäädännön minimitason alittaminen. Jos Sipilän ajattelu tuntuu hyvältä idealta, niin voit kokeilla asiaa kotioloissa. Arvioi kuinka paljon työnantajasi haluaa alentaa ansiotasoasi, ota kyseinen summa seuraavasta tilistäsi ja lahjoita se työnantajalle. Jää odottamaan mitä hyvää tästä seuraa sinulle. Voit myös heittää aamulla kolikkoa ja arpoa teetkö tänään 12 tuntisen vai kuusi tuntisen työpäivän. Seuraa perheesi rektioita yllättäviin vaihteluihin. Onneksi lainsäädännössä ja työehtosopimuksissa on työntekijöiden suojelemiseksi määräyksiä, joita ei voi alittaa.

Mitä meidän pitäisi tehdä paikallinen sopimisen laajentamiseksi? Ensinnäkin perusedellytysten on oltava kunnossa ja osapuolilla tulee olla tarve paikalliseen sopimiseen. Yrityksessä on oltava luottamuksellinen ilmapiiri ja osapuolten tulee kokea itsensä tasaveroisiksi neuvottelijoiksi. Työnantajalla on aina vahvempi asema, joten tasapuolisuus edellyttää toimivaa luottamusmies järjestelmää. Osapuolilla tulee olla osaamista sopimiseen. Mitä laajempaa joukkoa tai mitä pidempi sopimus on kyseessä, sitä varmempi tulee olla siitä, että ymmärtää mitä sopii. Sopiminen vie myös aikaa. Aika usein myös työnantajan edustajat haluavat mieluummin mennä työehtosopimuksen määräysten mukaan, kuin neuvotella uusiksi valmiiksi sovittuja asioita.

Sopiminen ei ole sanelua. Paikallista sopimista tuntuvat eniten haluavan lisätä ne, jotka siitä vähiten ymmärtävät.

 

www.tarureinikainen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Nummela

PM Sipilä lienee se viho viimeinen ihminen maan päällä tarjoamaan kenellekään paikallista sopimista. Se nimittäin perustuu nimenomaan siihen luottamukseen, joka täytyy ansaita ja sen voi menettää vain kerran. Mitä tekikään Sipilän sakki heti Kiky-sopimusten allekirjoituksen jälkeen?

Toimituksen poiminnat