Taru Reinikainen Työelämän ja koulutuksen asiantuntija

Se ei ole aivan sama kuka siellä istuu

Miksi palkansaajan pitäisi välittää siitä, kuka valitaan eduskuntaan tai Euroopan parlamenttiin? Miksi ay-liike käyttää rahaa poliittisiin vaaleihin? Eikö se ole aivan sama kuka siellä istuu? Yksinkertaisesti vaaleissa valitaan ne ihmiset, jotka päättävät tulevaisuudessa isosta osasta meidän jokaisen palkansaajan työehtoja. Jotta päättävissä elimissä on ihmisiä, jotka ovat valmiita kuuntelemaan palkansaajaa, on järjestöjen tehtävä työtä. Elinkeinoelämä kyllä huolehti siitä, että sillä on omat edustajansa tekemässä päätöksiä. Myös kaikki muutkin etujärjestöt (esimerkiksi MTK) käyttävät rahaa ja tekevät työtä omien ehdokkaidensa puolesta.

Eduskunnalla on Suomessa valta säätää lakeja ja tätä valtaa se käyttää, väitetään sitten mitä hyvänsä. Meillä on kuitenkin ollut aikaisemmin se onni, että usein työelämän lainsäädäntö on valmisteltu niin sanotussa kolmikannassa, jossa edustettuina ovat olleet palkansaajajärjestöt, työnantajajärjestöt ja valtiovalta. Tällä on pystytty tasaisesti kehittämään työelämää ja onnistuttu viemään läpi vaikeitakin uudistuksia sekä estetty se, ettei poliittiset valtasuhteet heittelee tehtyjä päätöksiä. Järjestelmää on kritisoitu siitä, että se ei arvostelijoiden mielestä pysty riittävän radikaaleihin ratkaisuihin. Toisin sanoen, arvostelijoiden mielestä, he eivät saa riittävää selkävoittoa. Kritiikin aiheena on ollut myös se, että järjestelmä vie valtaa eduskunnalta. Loppukädessä valta on aina eduskunnalla. Toisaalta demokratiaan kuuluu, että ihmisillä on oikeus osoittaa mieltä, oli kyse sitten poliittisesta lakosta tai maanviljelijöiden traktorimarssista. Kolmikanta ei ole mikään suomalainen erikoisuus, vaan vastaavia järjestelmiä löytyy muistakin maista ja esimerkiksi kansainvälinen työjärjestö ILO noudattaa kolmikantaperiaatetta.

Toinen tärkeä paikka vaikuttaa suomalaisen palkansaajan työehtoihin on Euroopan parlamentti. EU tekee jatkuvasti lainsäädäntöä, joka vaikuttaa joko asetuksena suoraan tai direktiivin kautta ohjaavasti suomalaisiin työehtoihin ja suomalaisten työpaikkojen työympäristöasioihin. Vaikka EU:ta arvostellaan, ja välillä ihan aiheestakin, tulee sieltä ihan positiivisiakin juttuja suomalaisen palkansaajan kannalta. Esimerkkinä voidaan mainita perhevapaadirektiiivi, jonka perusteella suomalaisten äitien oikeus äitiysajan palkanmaksuun hoitovapaan jälkeen laajeni.

Suomalaisille palkansaajille on erittäin tärkeää, että myös Euroopan parlamentissa istuu ihmisiä, jotka ymmärtävät suomalaista työelämää ja ovat valmiita kuuntelemaan mitä meillä on sanottavaa. Tämän ovat ymmärtäneet myös järjestöt. Ammattiliitot kuuluvat yleensä oman alansa eurooppalaisiin keskusjärjestöihin, joiden eräs perustehtävä on EU lobbaaminen. Samoin toimivat työnantajat ja tuottajajärjestöt. EK:lla on ollut oma toimisto Brysselissä jo vuodesta 1974. Myös Ay-liikkeellä ja MTK:lla on siellä edustajansa.

Itse olen osallistunut sekä ILOn kolmikantaneuvotteluihin, että Euroopan tasolla käytävään työnantajien ja työntekijöiden väliseen vuoropuheluun eli sosiaalidialogiin. Yhteisten linjojen luominen on Euroopassa helpompaa ja ketterempää kuin ILO:ssa. Esimerkiksi kemianteollisuuden sosiaalidialogissa olemme reilun 10 vuoden aikana saaneet yhteisen näkemyksen työnantajien kanssa yli 30 eri asiaan.

Muista äänestää molemmissa vaaleissa palkansaajamyönteistä ehdokasta. Se ei ole aivan sama kuka siellä istuu.

 

www.tarureinikainen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän hoikanpoika kuva
Ari Mikkola

Käsittääkseni MTK ei tue mitään puoluetta tai ehdokasta.
Sinällään vain ihmettelen ay-liikettä siitä ettei se tue kaikkia jäseniään vaaleissa. Työmaallani on kansanedustajavaaliehdokas rividuunarina muttei liitto häntä tue vaikka liiton jäsen onkin.
Muutenkin koen ongelmana liiton jäsenmaksua maksavana jäsenenä että liitot antavat tukea mm rahaa, tiloja ja työvoimaa vaaleissa vain tietyille puolueille katsomatta tai kysymättä jäsenistön puoluekantaa tai mielipidettä.
Suurin ongelmahan moraalisestihan on tietenkin ay-liikkeen jakamat puoluetuet. Rahat jotka kertyvät veroja maksamattomien yhdistysten voitoista eli siis meidän kaikkien yhteisistä varoista vain tietyille eturyhmille.
Minusta ay-liike ajaa liian yksisilmäisesti tietyn työntekijäjoukon etuja, vakituisessa, kokoaikaisessa työsuhteessa olevien asiaa ja unohtaa järjestelmän ulkopuolelle joutuneiden ja jäävien asiat.

Käyttäjän TaruReinikainen kuva
Taru Reinikainen

Oman ilmoituksensa mukaan MTK tukee jäseninä olevia ehdokkaita enintään 50000 eurolla https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/til...

En voi ottaa kantaa yksittäisten liittojen tukipäätöksiin. Useimmat liitot tukevat jäseniään puolueesta huolimatta ja on myös paljon liittoja, jotka eivät tue ollenkaan. Liittojen tuen tarkoitus on nimenomaan saada eduskuntaan ay-liikkeelle tärkeiden asioiden ajajia.

Ay-liikkeen ensisijainen tavoite on ajaa jäsentensä asiaa, kuten kaikkien muidenkin etujärjestöjen. Ei kukaan odota EK:n ajavan muiden kuin yritysten etua.

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Toivottavasti ay-jäsenmaksut saataisiin verolle, eli siis verovähennys pois. Miten ne ovatkaan Rinteeltä kokonaan unohtuneet?

Toimituksen poiminnat