Taru Reinikainen Työelämän ja koulutuksen asiantuntija

Töitä on vai onko sittenkään?

Nollatuntisopimukset ovat puhuttaneet jo pitkään. Suomessa emme ole pystyneet saamaan asiaan oikein mitään kunnon parannuksia. Onneksi EU:ssa on nyt herätty asialle ja aloitettu valmistelemaan työolodirektiiviä. Direktiivin yhtenä osana on parantaa nollatuntisopimuslaisten asemaa.

Nollatuntisopimuksella eli niin sanotusti töihin kutsuttaessa tulevat ovat olleet heikossa asemassa. Tuntien määrää ei ole pystynyt mitenkään ennakolta arvioimaan, jolloin myös tulojen arviointi on ollut mahdotonta. Lisäksi lasten hoito teettää hankaluuksia, kun ei voi etukäteen tietää, koska töitä olisi tarjolla. Nollatuntisopimuksiin saatetaan yhdistetään myös kilpailukieltosopimus,  jolloin työntekijällä ei käytännössä ole mahdollista ottaa toista työtä vastaan. Ongelma korostuu erityisesti asiantuntijatehtävissä.

Työolodirektiivi parantaisi nollatuntisopimuslaisten ja epätyypillisissä työsuhteissa olevien asemaa. Laki edellyttäisi työnantajaa ilmoittamaan nollatuntisopimuksella työskentelevälle ennakolta, mille päiville ja kellonajoille työntekijän työtunnit yleisesti ottaen sijoittuvat. Työntekijällä olisi oikeus kieltäytyä töistä ilman seurauksia, jos työnantaja ei ole noudattanut näitä sääntöjä tai jos tarjotut työtunnit ovat etukäteen ilmoitettujen ajankohtien ulkopuolelta. Jos työnantaja peruu tarjoamansa työtunnit liian myöhään, ne pitäisi korvata työntekijälle. Lakia sovellettaisiin vain, jos työntekijä työskentelee keskimäärin kolme tuntia viikossa ja 12 tuntia neljässä viikossa. Uusia sääntöjä sovellettaisiin myös näennäisyrittäjiin, kuten valtaosaan ruokaläheteistä. Esitys on vielä hyväksyttävä virallisesti Euroopan parlamentissa ja neuvostossa. Olisi kuitenkin poikkeuksellista, jos kolmikantaneuvotteluissa hyväksyttyä sopua ei lopulta hyväksyttäisi.

Muillakin osa-aikaisilla kuin vain kutsuttaessa töihin tulevilla on ongelmia. Lain mukaan työnantaja on velvollinen, ennen uuden työntekijän palkkaamista, tarjoamaan osa-aikaiselle työntekijälleen lisätunteja. Useimmiten tämä lain kohta on kuitenkin jäänyttä kuolleeksi kirjaimiksi. Työnantajat venkoilevat asiassa ja keksivät, mitä uskomattomampia tekosyitä, joilla jättää tunnit tarjoamatta osa-aikaiselle työntekijälleen. Uusimpana oli Kaupan liiton esitys siitä, että maahanmuuttajille pitäisi pystyä tarjoamaan tunteja heikommilla työsuhteen ehdoilla ohi kaupan osa-aikaisen henkilöstön. Miksi nykyaikana ei haluta pitää kiinni henkilöstöstä. Onko vain helpompaa pitää jatkuvaa rekrytointirumpaa. Kun henkilöstö vaihtuu usein ei se myöskään uskalla niin helposti nostaa ongelmia esille.

Määräaikaisten työsuhteiden ketjuttaminen on edelleen ongelma, erityisesti nuorilla naisilla. Lain mukaan jokaiselle määräaikaisuudelle tulee olla hyväksyttävä peruste, kuten esimerkiksi sijaisuus. Käytännössä työsuhteita silti ketjutetaan ilman lain mukaisia perusteita. Aika harva uskaltaa asian nostaa esille, kun vaarana on ettei uutta sopimusta tarjota ollenkaan. Hyvin yleisesti ajatellaan, että heti kun nainen saa vakituisen täysiaikaisen paikan hän jää äitiyslomalla. Jos työantajat noudattaisivat lakia, niin tämäkään tuskin nousisi asiana esiin. 

Uusimpana ilmiönä epätyypillisten työsuhteiden osalta on, että vuokratyöläisille ei enää edes kerrota mille firmalle he todellisuudessa työskentelevät. Työpaikka on otettava sokkona vastaan, muuten työttömyysturvaan tulee karenssi. Sitoutuminen työnantajaan jäänee aika ohueksi.  

Suomessa tulisi kriminalisoida työsopimuslain ja työaikalain rikkomukset. Nyt työnantaja voi aivan vapaasti rikkoa lakeja ilmaan vaaraa sanktioista. Myös yhteisösakon käyttöönottoa tulisi harkita rangaistuskeinona. Meidän on taattava edellytykset sille, että yhdellä työllä voi tulla toimeen Helsingissäkin.


www.tarureinikainen.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AnnemarjeSalonen kuva
Annemarje Salonen

Kun tiedämme, että nämä 0-tuntisopimukset ym. ovat niitä työsuhteita, joissa monet nuoret useimmiten työskentelevät, niin ei pidä ihmetellä, miksi he eivät sitoudu työnantajaansa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ei ne työt ja töiden määrä väkipakolla kasva. Työlle täytyy olla tilaus ja palkanmaksaja.

Te sosiaalidemokraatit uskotte, että kaikki on järjestettävissä vippaskonstein, veronkorotuksin ja velkaantumalla.

Toiset taas uskovat talouskasvun, viennin ja työllisyyden rooleihin hyvinvoinnin takuuna.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Vienti ja talouskasvu ovat valitettavasti niitä asioita. Ilmasto ja maapallo laittavat ennemmin tai myöhemmin näille asioille stopin. Jos me haluamme rajoittaa ilmastonmuutos on maahantuonnin sijaan keskityttävä tuotteisiin jotka ovat tuotettu ja valmistettu lähellä, mieluiten oman maan rajojen sisäpuolella. Samalla meidän tulee vährntää huomattavasti kulutus eli ostaa tuotteita ja palveluja vährmmän kuin mihin 2000-luvun alun yltäkylläisyydessä olemme tottuneet. Tämä tulee väistämättä pysäyttämään talouskasvun joka vaatii jatkuvan kulutuksen kasvattamisen. Tällä tiellä olemme nyt alkaneet jo ylikuluttamaan ja maapallon ylikulutuspäivä on joka vuosi yhä aiemmin ja aiemmin. Täytyy siis löytää jokun uusi eettisempi ratkaisu jona palvelee meitä kaikkia ja varsinkin maapalloa. Enkä vitsaile.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kulutusta joudutaan varmasti suitsimaan joskus, mutta sitten on myös hyväksyttävä sen vaikutus elintasoon yleisesti ja myös yksilötasolla. Kovin monelta tulevat loppumaan tuolloin työt, mikäli ei palata täysin agaariyhteiskuntaan.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #4

Mitä sinun mielestäsi silloin pitäisi tehdä näille joilta loppuvat työt?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #5
Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #6

Tylsyys saa luovuuden kukkimaan. Kyllä ihmiset keksivät itselleen tekemistä jos sille vain annetaan mahdollisuus ja hyvät edellytykset. Aristoteleen Politiikka on aika valaiseva teos vaikka kirja onkin jo yli kaksi vuosituhatta vanha. Sen mukaan ihmiset ovat aina tavoitelleet tehdä yhä vähemmän töitä ja päästäjseen vähemmällä tehdäkseen sen sijaan jotain muuta. Nykyään suunta on ollut aivan toinen, on tehty ratkaisuja helpottamaan ihmisten elämään niin jotta ihmisillä vapautuisi yhä enemmän aikaa tehdä lisää töitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #7

Höps... Ihmiset vain haluavat parempaa elintasoa, vaurautta ja asemaa muihin nähden. Käy vaikka Kiinassa katsomassa, millaisella tohinalla siellä näitä tavoitellaan.

Afrikassa tylsyys ei ole saanut luovuutta kukkimaan lainkaan, vaan sen luovuuden uskotaan olevan länsimaissa.

Toimituksen poiminnat