Taru Reinikainen Työelämän ja koulutuksen asiantuntija

Ystävyyttä ja yksinäisyyttä

Ystävänpäivän kunniaksi pari sanaa ystävyydestä tai oikeammin sen puutteesta.

Aivan ensimmäiseksi kuitenkin muutama ihmissuhdevinkki. Minut on yllättänyt, kuinka paljon mautonta roskaa kansanedustajaehdokkaana saan erilaisten viestintävälineiden kautta. Pari esimerkkiä. Eräs henkilö on niin kiinnostunut rintojeni koosta, että on kysynyt omalla nimellään toistakymmentä kertaa onko minulla isot rinnat. Rintojeni koko ei kuulu kenellekään, ellei henkilö satu olemaan netissä toimiva rintaliivikauppias.

Toinen sankari on kovin kiinnostunut navastani ja lähetti jopa kuvan omastaan. Hänelle vastaan, että käytä mielikuvitustasi, mutta älä kerro minulle. En todellakaan ymmärrä mitä ihmiset viesteillään hakevat. Olen vakuuttunut, ettei kumppania asianomaisilla viesteillä ainakaan löydä. Jos tarkoituksena on viihdyttää henkilöä itseään, niin tee se yksityisesti kotioloissa. Siellä saatte hekumoida ja hehkuttaa ihan niin paljon kuin haluatte. Voitte myös kirjoitella viestejä, mutta älkää missään nimessä lähettäkö niitä eteenpäin.

Erityisesti minua kauhistuttavat nuoret tytöt, jos he saavat tällaista roskaa. Jättäkää hyvät miehet heidät rauhaan. Aikuinen ihminen osaa viestejänne käsitellä, vaikkei se mukavalta tunnukaan.

Osa saamistani viesteistä kertoo ihmisten yksinäisyydestä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on tutkinut yksinäisyyttä. Vuoden 2017 tutkimuksessa he arvioivat 400.000 suomalaisen olevan yksinäisiä. Se on valtava määrä. Tutkimuksessa yksinäisyyden on todettu olevan yhteydessä muun muassa masennukseen, ahdistuneisuuteen, persoonallisuushäiriöihin ja alkoholin liikakäyttöön. THL:n mukaan tutkimusnäyttöä on myös yhteydestä Alzheimerin tautiin, lisääntyneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin sekä heikentyneeseen elämänlaatuun.

Yksinäisyys on yhteiskunnallinen ongelma, jota vastaan meidän pitää taistella. Kansalaisjärjestöillä on tärkeä rooli tässä työssä, mutta myös jokainen meistä voi tehdä jotain. Omalla käyttäytymisellämme voimme vaikuttaa siihen, ettei kukaan lähellämme koe ulkopuolisuutta tai pois sulkemisen tunnetta. Muutama ystävällinen sana saattaa pelastaa jonkun päivän.

Halauksien kera hyvää ystävänpäivää jokaiselle lukijalleni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat