Taru Reinikainen Työelämän ja koulutuksen asiantuntija

Tarvitaanko vanhusasiainvaltuutettu?

Keskustelu vanhustenhoidosta on viime päivinä kiihtynyt. Käsittämättömintä keskustelussa on, että jokaiselle vanhustyön työntekijälle ja asioita vähänkin seuranneelle on aika päiviä sitten käynyt ilmi tilanteen vakavuus. Omaisjärjestöt, työntekijät ja työntekijöiden etujärjestöt Tehy, Super ja JHL ovat asiaa tuoneet julki, viesti ei ole mihinkään kantautunut. Ensimmäisen kerran törmäsin asiaan jo kahdeksan vuotta sitten, erään vanhustyöntekijän yhteydenotosta.

Attendon, Esperi Caren ja Mehiläisen tapaukset ovat vain törkeimpiä esimerkkejä vanhusbisneksestä. Ongelmat koskevat kuitenkin koko vanhustenhuoltoa, sekä yksityistä että kunnallista. Kunnalliset vanhainkodit on lähes kokonaan lopetettu ja siirrytty (yksityiseen) tehostettuun palveluasumiseen.  Tämä on johtanut tilanteeseen, jossa yhä sairaammat asuvat kotona, vaikka oikea hoitopaikka heille olisi ”hoivakoti”. Ne vanhukset, jotka hyötyisivät kotipalvelusta, eivät sen piiriin mahdu. Kotipalvelu on hyvä hoitomuoto, silloin kun hoidettavana on vielä kohtuullisen hyväkuntoiset vanhukset.  

Asiakkaiden palvelusopimuksissa määritellään muun muassa kotipalvelun käyntiaikojen pituus, jonka perusteella asiakasta laskutetaan. Eräs vuosikymmeniä kotipalveluissa työskennellyt työntekijä kertoi, että heidän hoitajat joutuvat joka päivä ”varastamaan asiakkaiden aikaa”. Työvuorolistat on tehty niin tiiviiksi, ettei mihinkään muuhun ole mahdollisuutta. Vuorolistoihin ei myöskään varata aikaa siirtymisiin paikasta toiseen.

Ministeri Saarikko kertoi 28.1.2019 YLE uutisten haastattelussa, että laissa on yksiselitteisesti sanottu, että hoitajia tulee olla riittävästi. Minulla on eri käsitys yksiselitteisyydestä. Yksiselitteinen tämä asia on vasta kun laissa on kirjattu, kuinka monta hoitajaa vuorossa on oltava ja ketkä lasketaan hoitajaksi. Hoitajamitoitusten on oltava sitovia sekä kotihoidossa että palveluasumisessa.

Lapsiasiainvaltuutettu edistää lapsen edun ja oikeuksien toteutumista yhteiskunnassa. Olisiko aika varmistaa vanhuksille vastaava edunvalvoja. Yksi ratkaisu olisi perustaa vanhusasiainvaltuutetun virka. Yksi henkilö ei pysty ratkaisemaan kaikkia ongelmia. Vanhusasiainvaltuutetun tehtävä olisi tuoda julki epäkohtia sekä arvioida vanhustenhuollon tasoa kokonaisuudessaan, siten valtuutettu toimisi vanhusten äänenä. Nyt on käynyt ilmi, että valvonnan resurssit eivät ole riittävät. Asioiden esiin nostamiseksi tarvitaan muita toimenpiteitä. Kaikilla meillä on oikeus ihmisarvoiseen vanhuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Tuskin tämä jo kauan ( vuosikymmeniä ) yleisessä tiedossa oleva ongelma
yhden uuden viran perustamisella mihinkään katoaa ? Kyse on arvovalinnasta -
pidetäänkö huolta omasta kansasta ensin ykkösprioriteettinä vai pelastetaanko
Suomen ulkopuolista maailmaa tuhansien kilometrien päässä kylvämällä miljoonia
ja miljardeja kaikille halukkaille, joita todella riittää. Tämänhetkinen oppositio-
puolueiden pöhinä on pelkkää teatteria ja kansan kosiskelua.

Käyttäjän TaruReinikainen kuva
Taru Reinikainen

Kyllä asiaa seuranneet ovat ongelmista tienneet ja niitä on erityisesti ammattiliittojen taholta yritetty nostaa esiin. Valitettavasti asiaa ei ole koettu tärkeäksi aikaisemmin. Vasta nyt, kun esiin nousi riittävän törkeää väärinkäytöstä, niin asiaan herättiin. Nyt kun on herätty, niin tärkeää on ettei asiaa päästetä unohtumaan. Siksi pidän varteenotettavana ajatuksena vanhusasiainvaltuutetun tehtävän perustamista.

Käyttäjän LasseHietanen kuva
Lasse Hietanen

Hei. Kiitos Taru. Pidin. Kyllä noin, kuten sanot. Ja johtohenkilöillä palvelufirmassa pitäisi olla sellainen sydän: Asiakastaankin Rakastava, niinkuin hoidettava olisi hänen oma vanhempansa; miten toivon häntä hoidettavan, kunnioittava asenne, niinkuin hoitaisi Presidennttiä eläkepäivillä. He, jos ketkä. vanhukset tarvitsevat sitä toista arvoa, kuin "raha-materia"- arvoa, vaan; Tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa, sieltä "kultahippuja", elämän ehtooseen. Siunaten, Lasse.

Käyttäjän TaruReinikainen kuva
Taru Reinikainen

Kiitos kannustavasta palautteestasi. Olen kanssasi aivan samaa mieltä, että johdon toiminnalla on suuri rooli asiassa. Jollei johto ole sitoutunut asioiden kehittämiseen, ei yksittäisellä työntekijälle ole juurikaan vaikutusmahdollisuuksia. Henkilöstö on sydämeltään mukana hoivatyössä, niin pitäisi olla johdon ja omistajienkin.

Käyttäjän Kirsiomp kuva

Suomi tarvitsisi niin paljon: oman hoivaministerin, vanhusasiainvaltuutetun ja ihan oikeat sotea ja hoitoalaa velvoittavat lait, eikä mitään suosituksia:

Samalla kun lakiin tulee velvoittavana kirjaus hoitajamitoituksesta sankitioineen, niin siihen tulee laittaa myös määräys siitä, että koulutetut hoitajat eivät tee siivoojille, tiskaajille tai laitosmiehille/ talonmiehille kuuluvia töitä.

Lakiin laitetusta velvoittavasta hoitajamitoituksesta ei ole mitään hyötyä, jos edelleen sallitaan hoitajien käyttö muuhun kuin heidän koulutustaan vastaavaan työhön. Jos hoitajilta siis j ä ä a i k a a y l i - niin tottakai he silloin voivat tehdä muitakin töitä kuten esim. siivousta. Mutta vain siinä tapauksessa.

Näin hoitotyön arvostus nousisi - myös hoitajan palkan tulisi vastaavasti nousta - ja tulevaisuudessakin nuoret haluaisivat hakeutua hoitoalalle.

Tätä ei saisi sanoa ääneen - mutta sanonpa kuitenkin - otetaan niitä työperäisesti Suomeen tulevia maahanmuuttajia näihin hoitotyön avustaviin tehtäviin ts. siivoojiksi ja talkkareiksi.

Käyttäjän TaruReinikainen kuva
Taru Reinikainen

Kiitos hyvistä ehdotuksistasi. Kun minusta tulee kansanedustaja, niin tulen käyttämään tätä työlistana.

Käyttäjän JuhaKarhu kuva
Juha Karhu

Tästä on kuulemma jo syksyllä tehty lakialoite mutta ehkäpä väärän puolueen toimesta, ei taida siis edetä.

Käyttäjän TaruReinikainen kuva
Taru Reinikainen

Pitää paikkansa. Esitys jäi nipin napin alle 50000 allekirjoittajan rajan ja siitä syystä esitys ei edennyt eduskunnan käsittelyyn. Siksi asia onkin syytä nostaa uudelleen esiin. Esityksen tekijöiden taustasta minulla ei ole tietoa.

Toimituksen poiminnat