Taru Reinikainen Työelämän ja koulutuksen asiantuntija

Työelämässä naiset kirjoittavat pöytäkirjat ja miesten pitää jaksaa

Tasa-arvo työelämässä on tunteita herättävä aihe. Eriarvoinen kohtelu nostaa tunteet pintaan. Epätasa-arvoinen kokemus tuntuu pahalta ja vaikuttaa käytökseen, useimmiten hyvin pitkän aikaa.

Kokemuksesta tiedän, että epätasa-arvoiseksi koetut asiat ovat usein hyvin pieniä tekoja. Joskus henkilöt syyllistyvät tekoihin täysin tiedostamattaan. Miespuolinen esimies saattaa pyytää aina naispuolisia alaisiaan kirjoittamaan muistion tiimipalaverista, järjestämään kokoustilat tai varaamaan ajat kalentereista. Esimiehen kiitoksena saat kommentin, kun se teiltä naisilta ”niin hyvin sujuu”. Miksi vastaavat tehtävät eivät miehiltä sujuisi? Kun otat asian esille esimiehen kanssa esimerkiksi palkkakeskustelussa, saat vastaukseksi ”sinun palkkaasi ei voida nostaa, koska miespuolinen työkaverisi on koko ajan pyytämässä lisää palkkaa”. Esimies haluaa hiljentää hänet. Minusta tuntuu käsittämättömältä, että mitä enemmän esimiestä painostetaan eri asioilla ja pidetään meteliä, sitä paremmin asiat etenevät. Kyllä naisistakin ääntä lähtee.  Naiset vain ovat tottuneet todistamaan tekemisillään oikeuden parempaan palkkaan. Kumpa tämä toimisi myös käytännössä.

Blogia varten keskustelin asiasta muutaman miehen kanssa. He kokivat, että miehiltä odotetaan naisia kovempaa jaksamista. Eräs heistä kertoi erimerkkinä naisesimiehen naisalaisista, jotka olivat väsymystä valitettuaan saaneet helpotuksia, kun hänen kohdallaan asia oli täysin sivuutettu. Miehet kokivat, ettei heidän ole sallittua näyttää väsymystään töissä. Onko tämä seurausta sodasta ja armeijan kulttuurista?

Miesten mukaan kritiikin esittäminen naisten kesken hyväksyttiin helpommin kuin se, että mies antaa kritiikkiä naiselle. Toisaalta monet meistä naisista ovat kokeneet sen, että esittämästämme asiallisesta palautteesta saa lässyttävän eukon maineen. Miesten mielestä naiset kokevat miehen esittämän kritiikin voimakkaammin, mutta samalla naisten esittämä kritiikki miehiä kohtaan johtaa naisten mielestä heidän vähättelyynsä.

Eriarvoisuus ei koske vain naisia ja miehiä, vaan myös samaa sukupuolta olevat syyllistyvät keskinäiseen vähättelyyn. Itseni kokema pahin tytöttely on kohdistunut minuun toiselta naiselta.

Esimiesasemassa tulisi olla korostetun tarkka, ettei syyllisty edellä mainittuun käytökseen. Työnjohtajana toiminut ystäväni kertoi pitäneensä listaa ikävistä töistä, joita jokainen joutui tekemään vuorollaan. Koska kaikki joutuivat ”ikäviin” töihin tasapuolisesti, ei ongelmia työntekijöiden kesken syntynyt. Toinen tuntemani esimies on edelleen tyytyväinen alaiseltaan saamasta palautteesta ”olet paras esimies, mitä minulla on ollut, olet tasapuolisen vittumainen kaikille”. Esimiehen dilemma on, kun olet tasapuolinen et ole joustava yksilöä kohtaan. Toisaalta jos otat alaisesi yksilölliset tarpeet ja toiveet huomioon, et ole tasapuolinen. Tämän vuoksi on tärkeää, että esimies tekee mahdolliset poikkeavat päätökset läpinäkyvästi ja perustellusti.

Tärkeää on, että esimies olisi korostetun tietoinen omista teoistaan ja sanomisistaan. Esimiehen tulisi objektiivisesti miettiä onko hänellä piiloajattelua tai -asenteita olemassa. Erityisen herkästi kannattaa seurata työhyvinvointikyselyn tuloksia. Jos tuloksista ilmenee, että esimiehen tekemiset koetaan epätasa-arvoisiksi, ei alaisten vastauksia tule väheksyä. Jos havaitsee näin käyneen, niin anteeksipyynnöllä ja lupauksella kiinnittää asiaan jatkossa huomiota pääsee pitkälle.

Asenteet muutetaan vain pitkäaikaisella työllä. Jo varhaiskasvatuksessa tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei korosteta tiettyjä rooleja. Pojat ja tytöt ovat yhtä hyviä hoitamaan vauvoja ja ajamaan autoa. Kasvatustakin tärkeämpää on esimerkkien voima. Kaksi tätiä autonasentajina, presidentteinä tai upseereina sekä kaksi setää päiväkodin hoitajana (ei johtajana), keittäjänä tai siivoojana muuttavat tehokkaasti ajatusmaailmaamme.

Toivon, etten kuule koskaan enää aikuisen sanovan lapselle, ettei lapsesta ole johonkin.  

Sukupuoli ei määritä ihmisen kompetenssia ja kapasiteettia. Usein miehet osaavat naisia paremmin esittää vaatimuksia työelämässä. Naisten saama tuki uralla etenemiseen on vaikeampaa kuin miespuolisella kollegalla, koska naiset eivät saa tukea valtaa pitäviltä miehiltä. Meidän naisten tulee olla päämäärätietoisia ja vaateliaita sekä tukea toinen toisiamme, siten lasikatot särkyvät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

"Minusta tuntuu käsittämättömältä, että mitä enemmän esimiestä painostetaan eri asioilla ja pidetään meteliä, sitä paremmin asiat etenevät".

Niin minustakin. Tuollainen esimieshän on tuuliviiri, joka on selvästikin väärässä tehtävässä. Asiat voivat toki edeteä, mutta suunta on satunnainen. Onneksi en ole joutunut olemaan tuollaisen esimiehen alaisena.

Käyttäjän TaruReinikainen kuva
Taru Reinikainen

Valitettavasti kyse on tositapauksesta ja omalla kokemuksellani voin sanoa, ettei kyse ole aivan ainutlaatuisesta tapauksesta.

Toimituksen poiminnat